“Ik had al langer het idee dat het me bedrijfskundig boven het hoofd aan het groeien was. Gedoe met personeel, te weinig grip als ze niet in het gareel liepen. Omgaan met klanten als er iets is. Hoe je dan je punt maakt, op een fatsoenlijke manier. Niels Reijnen, directeur Reijnen Installatietechniek, vertelt hoe hij dat leerde en maakt de balans op.
“Kijk ik ben gewoon begonnen als loodgieter, maar ik had nooit geleerd hoe je een bedrijf moet leiden. Dan kun je stug door gaan of professionele steun zoeken. Robert helpt me nu vooral met personeelszaken en leidinggeven. Personeelszaken begon echt te spelen toen een medewerker ziek werd voor langere tijd. Je denkt dan: hij komt werken of hij komt niet. Maar zo simpel is het niet. Je moet re-integreren, je moet dit, je moet dat. Robert laat dan zien: dit is de wet, daar moet je aan voldoen. En hij geeft meteen de consequenties: ‘Het volgen van de regels kost nu wel geld, maar als je het niet doet dan zit je er langer aan vast en dat is nog veel duurder.’
“Juist daarom heeft Robert me zo achter mijn broek gezeten om dossiers op te bouwen. Komt er dan een punt dat je afscheid wilt nemen, dan kun je laten zien dat je er alles aan gedaan hebt. Robert is ook de man van de functioneringsgesprekken. Ik was er altijd gemakkelijk in als iemand niet voldeed. Ik wilde die confrontatie niet aangaan. Robert heeft me geleerd dat je daar bovenop moet zitten. Als iemand bijvoorbeeld vaak te laat komt, dan krijgt die voortaan een formele waarschuwing op papier. Daar worden afspraken over gemaakt tijdens het functioneringsgesprek. De keer daarop wordt het gecontroleerd. Natuurlijk zeg ik het ook als iemand het heel goed doet. Personeelszaken zijn daardoor een heel eind verbeterd.”
“Ook met klanten ga ik nu heel anders om. Als we geen tijd hadden, dan zei ik dat altijd vrij bot. Maar ik weet nu dat je dat een beetje netjes moet brengen. Anders is het praatje zo rond dat je toch niet komt. Ik weet nu ook hoe je duidelijk kunt zijn als er een probleem is met een klant, en hoe je dat aanpakt. Als een klant vroeger bijvoorbeeld te laat betaalde, dan stond ik in dubio: niks zeggen, of een deurwaarder? Robert zegt dan: ‘Probeer zelf even te bellen.’ Dat werkt veel beter. Ofstel, je hebt een aangenomen klus en de klant zegt: dat extra werk betaal ik niet, dat staat niet in de offerte. Hoe verkoop je dat dan weer? Een paar jaar terug nam ik gewoon dat verlies om de klant te behouden. Nu gooi ik het toch even op het woord. Negen van de tien keer geven ze je gelijk en krijg je bijvoorbeeld een meerwerkbon.”
“Achteraf zijn dat soort tips natuurlijk erg handig. Je kunt het leiderschapstraining noemen, coaching, maakt niet uit. Punt is dat het toch wel rendabel is wat Robert allemaal heeft geroepen. Ik weet nu in ieder geval dat je er iets van moet zeggen als je ergens tegenaan loopt. Als je dat fatsoenlijk brengt, komt het meestal wel goed. Dat is het vertrouwen dat je moet hebben, dat moet je leren.”